Κλείστε εδώ ραντεβού 210 6924682

Βοηθώντας το αγαπημένο μας πρόσωπο να δει κάποιον ειδικό

Βοηθώντας το αγαπημένο μας πρόσωπο να δει κάποιον ειδικό

article photo
Πολλές φορές μπορεί να θέλουμε να προτείνουμε σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο να ζητήσει βοήθεια για τα ψυχολογικά του προβλήματα, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο ή πως θα αντιδράσει. Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, είναι πολλές φορές αρνητικά με την θεραπεία. Μπορεί να δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού, να πιστεύουν οτι δεν μπορεί κάποιος να τους καταλάβει και να τους βοηθήσει ή να αντιλαμβάνονται την πρότασή μας ως πιεστική και να θυμώνουν.
Ενθαρρύνετε το να μιλήσει
Τονίστε το πόσο σημαντική είναι η σχέση σας και πόσο σας στεναχωρεί το γεγονός οτι το αγαπημένο σας άτομο περνάει δύσκολα. Μπορείτε να ξεκινήσετε την συζήτηση παρατηρώντας οτι η συμπεριφορά του φαίνεται αλλαγμένη και τονίζοντας οτι είστε εκεί να το ακούσετε και να το στηρίξετε. 
Ακούστε με προσοχή
Δεν μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να "φτιάξουμε" τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το να είμαστε συμπονετικοί ακροατές είναι πιο σημαντικό απο το να δίνουμε συμβουλές. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να σας μιλήσει για την εμπειρία του, όπως το ίδιο την βιώνει και καθησυχάστε το λέγοντας οτι όσο τρομακτικό κι αν μοιάζει, πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να αλλάξει με την βοήθεια ειδικών. Αποφύγετε την κριτική και φράσεις που ακυρώνουν το συναίσθημά τους όπως "όλοι νιώθουμε έτσι", "είναι στο μυαλό σου",  "είναι στο χέρι σου να αλλάξεις".
Δείξτε κατανόηση
Πολλές φορές θυμώνουμε όταν βλέπουμε το άτομο που δυσκολεύεται να κάνει πράγματα που εμείς θεωρούμε πανεύκολα, όπως το να σηκωθεί απ΄το κρεβάτι. Δεν είναι βοηθητικό να χάνουμε την υπομονή μας και να χρησιμοποιούμε φράσεις όπως "ξεπερασέ το", "δεν κάνεις τίποτα για αυτό". Είναι λοιπόν σημαντικό να δείξουμε συμπόνια για την δυσκολία που αντιμετωπίζει το αγαπημένο μας άτομο και να εκφράσουμε με ειλικρίνεια την ανησυχία μας και την πρόθεσή μας να το στηρίξουμε.
Προτείνετέ του να δει κάποιον ειδικό
Αφού ακούσετε το πρόβλημά του, ζητήστε του να μιλήσει σε κάποιον ειδικό. Προτείνετε να είστε μαζί του την ώρα που θα πάρει τηλέφωνο για ραντεβού, ακόμα και να το συνοδέψετε στην επίσκεψη. Ετοιμάστε μαζί απορίες που μπορεί να θέλει να εκφράσει στον ειδικό σχετικά με την κατάστασή του και την θεραπευτική πορεία.
Προσφέρετε βοήθεια σε πρακτικά θέματα
Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές δυσκολεύονται σε δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητα. Μπορεί να χρειάζονται βοήθεια με την μαγειρική, το συμμάζεμα του σπιτιού, ακόμα και την διαχείριση οικονομικών θεμάτων. Με το να είστε εκεί δείχνετε οτι κατανοείτε την δυσκολία τους και είστε διατεθειμένοι να στηρίξετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα συναισθηματικά και πρακτικά.
Να θυμάστε οτι δεν μπορούμε να φέρουμε με το ζόρι το αγαπημένο μας πρόσωπο σε θεραπεία. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς πρέπει να το διαχειριστείτε, μην διστάσετε να το ρωτήσετε ευθέως ‘‘τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;’’.