Κλείστε εδώ ραντεβού 210 6924682

Κατάθλιψη

inner photo

Ορισμός

Κάποια στιγμή στην ζωή μας, όλοι έχουμε νιώσει στενοχώρια ή αίσθημα ότι δεν μας ευχαριστούν οι αγαπημένες μας δραστηριότητες ή απαισιοδοξία για το μέλλον. Συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις εκείνες όπου, για παράδειγμα, μια σημαντική ερωτική σχέση τερματίζεται ή όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία μας. Υπάρχει περίπτωση αυτή η κατάσταση να είναι τόσο έντονη, ώστε να επηρεάζει την ζωή μας σε σημαντικό βαθμό.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι οτι ο ασθενής αισθάνεται στεναχωρημένος,δυστυχής,απελπισμένος,αβοήθητος,απαισιόδοξος,ανασφαλής,ανίκανος και μεαρνητικές σκέψεις για το μέλλον.Παρουσιάζει έλλειψη διάθεσης για ευχαρίστηση και αδυναμία άντλησης ικανοποίησης απο καταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν προσέφεραν χαρά.

Ο ασθενής συχνά αναφέρει οτι με το ξημέρωμα νιώθει οτι έχει μπροστά του  μια 'ημέρα βουνό'

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η καταθλιπτική διάθεση και η ελάττωση του ενδιαφέροντος ή του αισθήματος της ευχαρίστησης.Η διάθεση ορίζεται ως ο συναισθηματικός τόνος που επηρεάζει βαθιά την θεώρηση του ατόμου για τον κόσμο καθώς και την αντίληψη του για τον εαυτό του,τους άλλους και το περιβάλλον του.  Περαιτέρω συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι τα εξής:

 • Κοινωνική απόσυρση
 • Έλλειψη κινήτρου
 • Αϋπνία ή έντονη υπνηλία
 • Σημαντική απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους (υπερφαγία)
 • Κόπωση ή αίσθημα απώλειας ενεργητικότητας σχεδόν καθημερινά
 • Αίσθημα αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής
 • Αίσθημα ψυχοκινητικής διέγερσης ή επιβράδυνσης
 • Μείωση της ικανότητας σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα σχεδόν καθημερινά
 • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου
 • Απώλεια της libido
 • Πρωινή αφύπνιση

 

Θεραπεία

Τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορούν να θεραπευτούν. 

Τα καταθλιπτικά επεισόδια υπόκεινται σε θεραπεία, η οποία βασίζεται στην φαρμακοθεραπεία, στην ψυχοθεραπεία ή και στον συνδυασμό φαρμακοθεραπείας – ψυχοθεραπείας.

Όσον αφορά στην φαρμακοθεραπεία, υπάρχουν σήμερα πολλές επιλογές φαρμάκων. Οι SSRIs (Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης) αποτελούν τα συνηθέστερα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγω της ασφάλειας ,της αποτελεσματικότητας και της καλής τους ανοχής. 

Όσον αφορά στην ψυχοθεραπεία, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Αποσκοπεί στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την διόρθωση των αρνητικών σκέψεων που αφορούν το άτομο, τον κόσμο και το μέλλον του, και συντηρούν το καταθλιπτικό συναίσθημα.

Επιστημονικές μελέτες που έχουν διεκπεραιωθεί, καταδεικνύουν ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και η φαρμακοθεραπεία ως μονοθεραπεία στην κατάθλιψη. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός γνωσιακής ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας έχει καλύτερα αποτελέσματα από την κάθε μορφή θεραπείας εφαρμοζόμενη μόνη της, ιδίως όσον αφορά στην διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Μερικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης…

 1. Να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους και να προσπαθείτε να τους επιτύχετε βήμα προς βήμα ανάλογα με τις προτεραιότητές σας και το βαθμό που αντέχετε.
 2. Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους και αφήστε τους φίλους και την οικογένειά σας να σας βοηθήσουν.
 3. Ξεκινήστε δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα (ήπια άσκηση, περπάτημα, κινηματογράφος, κ.α.).
 4. Να ρωτάτε πάντοτε τον ιατρό σας για οποιαδήποτε αμφιβολία έχετε σχετικά με τη θεραπεία.
 5. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ/Η. Η διάθεσή σας θα βελτιώνεται σταδιακά, μέρα με τη μέρα.