Κλείστε εδώ ραντεβού 210 6924682

Συνήθη θέματα Ψυχοθεραπειάς

Συνήθη θέματα Ψυχοθεραπειάς

Γνωσιακή - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck, την δεκαετία του ‘60. Βασίζεται στην θεωρία ότι η συμπεριφορά ενός ατόμου καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του σχετικά με τον εαυτό του και το ρόλο του στον κόσμο.--»

Θεραπεία Σχημάτων

Η Θεραπεία Σχημάτων είναι μια νεωτεριστική, απαρτιωτική προσέγγιση ψυχοθεραπείας από τον Jeffrey Young και τους συνεργάτες του, που επεκτείνει σημαντικά τις παραδοσιακές γνωσιακές – συμπεριφοριστικές θεραπείες και έννοιες. Το μοντέλο αναμειγνύει στοιχεία--»

Θεραπεία Συμπεριφοράς

Η βασική αρχή αυτής της θεραπείας είναι ότι η δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει χωρίς να αναζητηθούν να υποκείμενα αίτιά της. Τα συμπτώματα της συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται αυτά καθαυτά και όχι ως συμπτώματα βαθύτερου προβλήματος.

Η θεραπεία--»

Κατευθυνόμενη Φαντασίωση

Ο θεραπευτής παραγγέλνει στον ασθενή να φανταστεί σκηνές με χρώματα, ήχους, οσμές και αισθήματα. Η σκηνή μπορεί να είναι ευχάριστη (για την ελάττωση του άγχους) ή δυσάρεστη (για την κυριαρχία επί του άγχους). Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία--»

Ψυχογενής Βουλιμία

Ορισμός

Η διαταραχή εμφανίζεται σε ποσοστό 90 – 95% σε γυναίκες και εκδηλώνεται κυρίως στην ηλικία των 16-18 ετών. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης, παρορμητικής και ταχείας πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής, μέσα σε μικρό χρονικό--»

Ψυχογενής Ανορεξία

Ορισμός 

Πρόκειται για μια βαριά διαταραχή, κατά την οποία το άτομο έχει έντονα διαταραγμένη εικόνα του σώματός του/της και επιβάλλει στον εαυτό του/της διαιτητικούς περιορισμούς, οι οποίοι συνήθως οδηγούν σε βαρύ υποσιτισμό. Ασθενείς με ανορεξία είναι--»

Άνοια

Ορισμός

Η άνοια είναι μια διαταραχή των υπερηλίκων και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά γνωστικά ελλείμματα, τα οποία αφορούν:

  • Στη μνήμη
  • Στη μάθηση
  • Στο λόγο
  • Στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • Στην αντίληψη
  • Στην προσοχή
  • Στη συγκέντρωση
  • Στην κρίση
  • Στις κοινωνικές--»

Εξαρτήσεις

Προκειμένου να μιλήσουμε για τις διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση και κατάχρηση ουσιών, ας ορίσουμε τι σημαίνει ψυχοτρόπες ουσίες (ή εξαρτησιογόνες ή εθιστικές, όπως παρουσιάζονται στην διεθνή βιβλιογραφία). Αφορούν σε κάθε ουσία, η οποία όταν εισέρχεται σε--»

Διαταραχές Ύπνου

Ορισμός

Σχεδόν 1/3 του πληθυσμού εμφανίζουν προβλήματα με τον ύπνο, ενώ λιγότεροι από τους μισούς θα αναζητήσουν βοήθεια. Οι δυσυπνίες αναφέρονται σε διαταραχές της ποιότητας, της ποσότητας και της χρονική κατανομής του ύπνου. Συχνότερες διαταραχές ύπνου είναι--»

Κρίση Πανικού

Ορισμός

Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση έντονων κρίσεων άγχους (πανικού) με έντονες σωματικές εκδηλώσεις. Μπορεί να συνοδεύεται ή να μην συνοδεύεται απο αγοραφοβία. Η κρίση πανικού μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση οινοπνεύματος ή άλλων ουσιών,--»