Κλείστε εδώ ραντεβού 210 6924682

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Το ίδιον της διαταραχής αυτής είναι ότι το άγχος αποτελεί διαρκές βίωμα
product photo

Ορισμός

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι μια συχνή διαταραχή άγχους με λιγότερο θορυβώδη συμπτωματολογία συγκριτικά με άλλες διαταραχές. Πρόκειται για μια χρόνια αγχώδη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συχνές και επίμονες ανησυχίες για πολλαπλά θέματα της ζωής. Η υπέρμετρη ανησυχία αφορά πραγματικές καταστάσεις, γεγονότα ή συγκρούσεις, είναι όμως δυσανάλογη προς τις αντικειμενικές διαστάσεις των θεμάτων αυτών. Αυτά συνήθως αφορούν στην εργασία, στην σχολική/φοιτητική απόδοση και στην οικογενειακή ζωή. Στη σκέψη των ασθενών επικρατούν αόριστοι και ευμετάβλητοι φόβοι επικείμενων κινδύνων που απειλούν αυτούς ή προσφιλή τους άτομα.  Το ίδιον της διαταραχής αυτής είναι ότι το άγχος δεν αναδύεται μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες ούτε βελτιώνεται κάτω από ορισμένες περιστάσεις, αλλά είναι διάχυτο και αποτελεί διαρκές βίωμα. Το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει και να περιορίσει την ανησυχία του η οποία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες και προκαλεί σημαντική έκπτωση στην λειτουργικότητά του. Σύμφωνα με έρευνες, μετά την ηλικία των 20 ετών η διαταραχή συναντάται συχνότερα στις γυναίκες σε αναλογία 2/1 εως 3/1.

Η διαταραχή συνοδεύεται από χρόνια και έντονα συμπτώματα, λόγω της διαρκούς υπερεγρήγορσης και της μυϊκής έντασης:

  • Ανησυχία
  • Αϋπνία
  • Μείωση συγκέντρωσης
  • Τρόμο
  • Μυϊκή ένταση
  • Κινητική ανησυχία
  • Εύκολη κόπωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχή ύπνου

Θεραπεία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, λόγω της ήπιας συμπτωματολογίας της διαταραχής, πολλοί ασθενείς αναζητούν θεραπεία μετά από πολυετή παρουσία των συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση συνίσταται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή στη βενλαφαξίνη (Efexor), το οποίο έχει λάβει επίσημη έγκριση για την αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής.

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία, αποσκοπώντας στον έλεγχο των συμπτωμάτων, παρουσιάζει καλά αποτελέσματα, εφόσον όμως, γίνεται καθολικός χειρισμός του θεραπευόμενου και όχι απλή εκμάθηση τεχνικών, όπως συμβαίνει σε άλλες αγχώδεις διαταραχές (πχ. διαταραχή πανικού, ειδικές φοβίες).

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε απλές τεχνικές για να διαχειρίζεστε το καθημερινό σας άγχος.