Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

10/22/2020 Η κατάθλιψη στην εφηβεία είναι μία σοβαρή διαταραχή με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονικότητας, υποτροπής και χρονιότητας. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή

Περισσότερα

Διαταραχές συνδεόμενες με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

10/19/2020 Ψυχοδραστική ονομάζεται κάθε ουσία που, όταν ληφθεί μέσω οποιασδήποτε οδού, μεταβάλλει την εγκεφαλική λειτουργία, το επίπεδο αντιληπτικότητας ή το

Περισσότερα

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

10/15/2020 Η προεμμηνορρυσιακή διαταραχή ή αλλιώς δυσφορική διαταραχή της όψιμης ωχρινικής φάσης  εμπλέκει συμπτώματα από τη διάθεση, τη συμπεριφορά αλλά

Περισσότερα
Title Image
HomeBlog Δυσμορφοφοβία ή Σωματοδυσμορφική Διαταραχή

Δυσμορφοφοβία ή Σωματοδυσμορφική Διαταραχή

Όταν αναφερόμαστε στη Δυσμορφοφοβία ή Σωματοδυσμορφική Διαταραχή μιλάμε για την υπερβολική ενασχόληση ή εμμονή του ατόμου με ένα κατά φαντασία ή ελάχιστο μειονέκτημα στην εμφάνισή του, κι αν υπάρχει όντως μια ελαφρά σωματική ανωμαλία, η ανησυχία του ατόμου είναι υπερβολική ή δυσανάλογη. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλεί κλινικά σημαντική αναστάτωση ή αναπηρία στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής του ατόμου.

Εκδηλώνεται σαν μια πραγματική φοβία, σχεδόν ως απέχθεια και αποστροφή για το ίδιο το σώμα και το πρόσωπο, καθώς οι πάσχοντες ανάγουν αυτή τη δυσαρέσκεια σε εμμονή και διακατέχονται από παράλογες σκέψεις. Νιώθουν αποκρουστικοί, αποφεύγουν κοινωνικές συναναστροφές από φόβο φανταστικής ταπείνωσης και αφιερώνουν σημαντικά δυσανάλογο χρόνο και ενέργεια είτε παρατηρώντας τον εαυτό τους, είτε προσπαθώντας να βρουν λύσεις για τη διόρθωση του φανταστικού ή μη προβλήματός τους.

Τα πιο κοινά ενοχλήματα αφορούν το πρόσωπο, αλλά επίσης οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να γίνει αντικείμενο της σωματοδυσμορφικής ενασχόλησης. Δηλαδή, τα γεννητικά όργανα, το στήθος, οι γλουτοί, τα πόδια κλπ. Ακόμη, τα άτομα μπορεί να προβαίνουν σε χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν τους δίνουν την ικανοποίηση που θα ήθελαν και δεν σταματούν την καταναγκαστική τους ανάγκη να υπερασχολούνται με το σώμα τους. Αυτό που τους ωθεί στο να προβούν σε χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι η ματαιοδοξία, αλλά η ελπίδα τους ότι θα «αλλάξουν» τα ελαττωματικό σημείο και όλα θα βελτιωθούν στη ζωή τους. Επίσης υιοθετούν ακραίες διατροφικές συνήθειες, ασκούνται υπερβολικά και λαμβάνουν διάφορες ουσίες, οι γυναίκες για να αδυνατίσουν και να αποκτήσουν ένα πιο λεπτό σώμα και οι άντρες για να αποκτήσουν περισσότερο όγκο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε βέβαια, πως ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, όχι επειδή έχει αποτύχει η παρέμβαση, αλλά επειδή οι ίδιοι πάντα θα βλέπουν τον εαυτό τους διαστρεβλωμένα .

Η σωματοδυσμορφική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% έως 2% του πληθυσμού, ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα. Η πορεία είναι χρόνια και με διακυμάνσεις, και το μέρος του σώματος που απασχολεί το άτομο μπορεί να παραμείνει ίδιο ή να αλλάξει. Η διαταραχή αυτή επίσης, μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους, να απομονωθούν κοινωνικά, να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή την εργασία τους, να μην βγαίνουν ραντεβού ή και να φτάσουν στο διαζύγιο ύστερα από έντονα  συζυγικά προβλήματα. Τέλος, υπογραμμίζουμε πως μπορεί να συνυπάρχει με κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κοινωνικό άγχος και διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Η θεραπεία της διαταραχής είναι δύσκολη και απαιτητική, και το βασικότερο σημείο είναι να καταλάβει ο πάσχων την ψυχολογική φύση των προβλημάτων του. Έτσι το άτομο δέχεται την κατάλληλη ψυχολογική θεραπεία, αφού έχει προηγηθεί η σωστή κλινική διάγνωση και σε όποιες περιπτώσεις χρειαστεί να συνοδευτεί με τη κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Αποτελεσματική θεωρείται κυρίως η Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία.