Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

10/22/2020 Η κατάθλιψη στην εφηβεία είναι μία σοβαρή διαταραχή με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονικότητας, υποτροπής και χρονιότητας. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή

Περισσότερα

Διαταραχές συνδεόμενες με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

10/19/2020 Ψυχοδραστική ονομάζεται κάθε ουσία που, όταν ληφθεί μέσω οποιασδήποτε οδού, μεταβάλλει την εγκεφαλική λειτουργία, το επίπεδο αντιληπτικότητας ή το

Περισσότερα

ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

10/15/2020 Η προεμμηνορρυσιακή διαταραχή ή αλλιώς δυσφορική διαταραχή της όψιμης ωχρινικής φάσης  εμπλέκει συμπτώματα από τη διάθεση, τη συμπεριφορά αλλά

Περισσότερα
Title Image
HomeBlog Αλκοολισμός

Αλκοολισμός

Πολλοί θεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι απλά θέμα αδυναμίας χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα, η Διαταραχή Κατάχρησης Αλκοόλ είναι χρόνια προοδευτική νόσος που συνοδεύεται από αλλαγές στη δομή λειτουργίας του εγκεφάλου και οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων. Η διαταραχή αναφέρεται στην σταθερά επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αλκοόλ, που συνεχίζεται ακόμα κι όταν δημιουργεί προβλήματα, και προκαλεί συμπτώματα στέρησης αν διακοπεί απότομα. Τα επίπεδα βαρύτητας της διαταραχής κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρή, επηρεάζοντας ανάλογα την λειτουργικότητα του ατόμου.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ακατανίκητη επιθυμία για κατανάλωση και η αδυναμία του ατόμου να ελέγξει τη συμπεριφορά αυτή, παρά την επίγνωση των βλαβερών συνεπειών. Το αλκοόλ μεταβάλει τις φυσιολογικές λειτουργίες κάποιων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, την κρίση και την ικανότητα αυτοελέγχου. Σταδιακά, το άτομο μαθαίνει να επιθυμεί και να αναζητά αλκοόλ προκειμένου να αποκαταστήσει τα θετικά συναισθήματα και να μειώσει τα αρνητικά. Με τον καιρό, η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί ανοχή στην ουσία και το άτομο χρειάζεται ακόμα περισσότερη ποσότητα προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα της επήρειας.

Το πρόβλημα του αλκοολισμού έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στα άτομα γύρω του. Ωστόσο, λόγω της προοδευτικής ανάπτυξης της διαταραχής, ένας ασθενής ήπιας ή μέτριας βαρύτητας διαταραχής αλκοόλ μπορεί να παραμένει λειτουργικός σε διάφορους τομείς της ζωής του, πριν επέλθουν οι αρνητικές συνέπειες. Πέραν των σοβαρών επιπτώσεων του αλκοόλ στην υγεία (ηπατικές βλάβες, έλκη, παγκρεατίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος λάρυγγα/ στόματος/ μαστού κ.α.), επηρεάζονται και άλλοι σημαντικοί τομείς στην ζωή του ατόμου όπως το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, η απόδοσή του στην εργασία και σε άλλες δραστηριότητες και η οικονομική του κατάσταση. Όσο αυξάνεται το αλκοόλ, τόσο επηρεάζεται αρνητικά η διάθεση και η συμπεριφορά του ατόμου κατά τη συναναστροφή του με άλλα άτομα. Συχνοί είναι οι οικογενειακοί καυγάδες, η παραμέληση των οικογενειακών καθηκόντων και η κοινωνική απόσυρση. Η κούραση και η αδυναμία συγκέντρωσης που επιφέρει το αλκοόλ μειώνουν την αποδοτικότητά του στην εργασία και αυξάνουν τον κίνδυνο συγκρούσεων στον επαγγελματικό χώρο. Τέλος, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί σε πολύ σοβαρές περιστάσεις όπως τροχαία δυστυχήματα, βιαιοπραγίες και περιστατικά βιασμού αυξάνοντας τόσο τον κίνδυνο διάπραξης της ενέργειας όσο και τον κίνδυνο θυματοποίησης.

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του αλκοολισμού

Αν έχετε αντιληφθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ που κάνετε είναι υψηλή ή έχει αυξηθεί σταδιακά χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο τον έλεγχο στη ζωή σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η θεραπεία της διαταραχής Κατάχρησης Αλκοόλ περιλαμβάνει πρόγραμμα αποτοξίνωσης με ιατρική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση. Η αποτοξίνωση γίνεται συνήθως με νοσηλεία σε κάποια θεραπευτική μονάδα προκειμένου να ρυθμιστούν τυχόν συμπτώματα στέρησης. Είναι πιθανό να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με ουσίες που είτε μειώνουν την ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ, είτε αποτρέπουν τα θετικά συναισθήματα που επιφέρει το αλκοόλ, είτε προκαλούν δυσάρεστες αντιδράσεις μετά από την κατανάλωση (πχ. ναυτία, πονοκέφαλο). Είναι σημαντικό ο ασθενής να λάβει ψυχοθεραπευτική βοήθεια τόσο ατομικά, όσο και σε θεραπεία ομάδας. Στόχος είναι η κατανόηση του προβλήματος και η ψυχολογική υποστήριξη στα πλαίσια αντιμετώπισης των παραγόντων που ωθούν το άτομο στο αλκοόλ και των δυσάρεστων συναισθηματικών μεταπτώσεων κατά την ανάρρωση. Παράλληλα εφαρμόζονται τεχνικές και τίθενται στόχοι για αλλαγή συμπεριφοράς. Η θεραπεία ζεύγους ή οικογένειας είναι πολύ βοηθητική για να ενταχθούν και τα οικεία πρόσωπα του ασθενούς στην θεραπευτική διαδικασία και να λάβουν και τα ίδια υποστήριξη. Τέλος, η συμμετοχή του ατόμου σε ομάδες υποστήριξης και μετά την θεραπεία είναι ωφέλιμη για την αποφυγή ή έγκαιρη αντιμετώπιση υποτροπών και τη διαχείριση μη αναστρέψιμων αλλαγών (πχ. προβλήματα υγείας).

Η αποτοξίνωση από το αλκοόλ απαιτεί αποφασιστικότητα και ισχυρή θέληση. Δημιουργείστε ένα ασφαλές υποστηρικτικό δίκτυο από συγγενείς ή φίλους που είναι ενήμεροι για το πρόβλημά σας. Ταυτόχρονα, ίσως χρειαστεί να αποστασιοποιηθείτε από κάποια άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην θεραπευτική διαδικασία. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινό τρόπο ζωής με σταθερό και ικανοποιητικό ύπνο, σωματική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή. Αντικαταστήστε τις συνήθειες που περιλαμβάνουν αλκοόλ με άλλες ευχάριστες δραστηριότητες (χόμπι, συναναστροφή με οικογένεια και φίλους) που θα δώσουν ένα νέο νόημα και ικανοποίηση στη ζωή σας. Τέλος, αναγνωρίστε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε βήμα που κάνετε και μείνετε δυνατοί για το επόμενο.