Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα

Ψυχική ευεξία (Wellbeing) και ψυχική υγεία

Η ψυχική ευεξία αποτελεί ένα κεντρικό ζήτημα στον τομέα της θετικής ψυχολογίας, συνιστά ωστόσο μία πολύπλευρη έννοια, με αποτέλεσμα να

Περισσότερα
Title Image
Μια από τις συνηθέστερες καταστάσεις που δημιουργούν φόβο είναι η σύσταση του ατόμου σε κάποιον
HomeΚοινωνική Φοβία

Κοινωνική Φοβία

Το άτομο με κοινωνική φοβία προσπαθεί να αποφεύγει τις καταστάσεις εκείνες στις οποίες θα μπορούσε να κριθεί από τους άλλους, να δείξει συμπτώματα άγχους ή να ντροπιαστεί. Έτσι, λοιπόν, η κοινωνική φοβία συνίσταται σε μεγάλο και επίμονο φόβο του ατόμου για μια ή περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις, στις οποίες θα πρέπει να ενεργήσει μπροστά σε κοινό. Φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο αρνητικής αξιολόγησης από τους άλλους και θα εκδηλώσει συμπτώματα άγχους, όπως ότι θα αρχίσει να κοκκινίζει, να τρέμει, να κομπιάζει ή να κάνει λάθη. Έτσι, αυτές οι αισθήσεις κάνουν το άτομο να νιώθει αμηχανία και ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να τα χάνει και να φεύγει.

Μερικές από τις συνηθέστερες καταστάσεις που δημιουργούν φόβο είναι η σύσταση του ατόμου σε κάποιον, η συνάντηση με πρόσωπα εξουσίας, η τηλεφωνική ομιλία, το γεύμα σε ένα εστιατόριο, η αποδοχή επισκέψεων, η παρακολούθησή του να κάνει μια δραστηριότητα, το γράψιμο μπροστά σε άλλους, η δημόσια ομιλία, οι εξετάσεις, συναυλίες, κ.λπ. Η διαταραχή κοινωνικού άγχους σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση ευαλωτότητας. Μπορεί να είναι περιορισμένη, έγκειται δηλαδή σε δυσκολία του ατόμου να εξεταστεί ή να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο (πχ. ¨άγχος επίδοσης¨, ¨τρόμος της σκηνής¨), ή γενικευμένη όταν ο φόβος ακινητοποιεί τελείως το άτομο σε περιπτώσεις που νιώθει έστω ότι το κοιτάζουν.

Πολλές φορές η έκθεση του ατόμου στην φοβική κατάσταση πυροδοτεί,  εκτός από έντονο άγχος, πιθανές κρίσεις πανικού. Το άτομο αναγνωρίζει τον φόβο του ως υπερβολικό, ωστόσο συνεχίζει να αποφεύγει τις κοινωνικές εκδηλώσεις ή τις υπομένει με έντονο φόβο. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται αρνητικά η κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου και η ποιότητα ζωής του, αφού αυτό απομονώνεται σταδιακά από τον κοινωνικό περίγυρο.

Η έναρξη της διαταραχής χρονολογείται στην εφηβική ηλικία και συχνά συνδέεται με αγχώδεις καταστάσεις της παιδικής ηλικίας.

Θεραπεία

Η φαρμακολογική θεραπεία γίνεται κατά κύριο λόγο με τα αντικαταθλιπτικά (SSRIs) και αγχολυτικά. Συνήθως, η θεραπεία είναι μακροχρόνια, αλλά πολλοί θεραπευόμενοι διατηρούν τα καλά αποτελέσματα μετά από ολιγόμηνη θεραπεία, εάν σε αυτό το διάστημα «εκτεθούν» και εξοικειωθούν με τις κοινωνικές καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος.

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει εξίσου αποτελεσματικά έχοντας ως πρωταρχικό ρόλο την εκπαίδευση του ατόμου σε κοινωνικές δεξιότητες και στην προσπάθεια για αλλαγή των διαστρεβλωμένων σκέψεων που έχει για τον εαυτό του και για την γνώμη των άλλων για αυτό. Συχνά ανατίθενται στον θεραπευόμενο εργασίες για το σπίτι που αποσκοπούν στον εντοπισμό και επεξεργασία των λανθασμένων γνωσιών που ευθύνονται για το διαπροσωπικό άγχος. Παράλληλα ακολουθούνται τεχνικές χαλάρωσης, σταδιακής έκθεσης και αυτοελέγχου για την καθοριστική αντιμετώπιση της φοβίας.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.