Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Τελειομανία: η «κατάρα» της επιτυχίας

Η τελειομανία είναι χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συναντάται σε πολλούς ανθρώπους. Το περιβάλλον μας ευνοεί την αξιολόγηση και την καταμέτρηση επιτευγμάτων

Περισσότερα

Τελειομανία: η «κατάρα» της επιτυχίας

Οι άνθρωποι που αναζητούν την τελειότητα δεν ανακουφίζονται με τίποτα. Η τελειομανία είναι χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συναντάται σε πολλούς ανθρώπους.

Περισσότερα

Περιστατικό κατάθλιψης

Η Ελένη στριφογυρνούσε στο κρεβάτι της. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Η ώρα ήταν 4:00 το πρωί και τρείς ώρες πριν

Περισσότερα
Title Image
HomeBlog Φροντίζοντας ένα άτομο με Alzheimer: Πως εξελίσσεται η νόσος και ποια τα συμπτώματα;

Φροντίζοντας ένα άτομο με Alzheimer: Πως εξελίσσεται η νόσος και ποια τα συμπτώματα;

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική εγκεφαλική διαταραχή που εξελίσσεται σταδιακά άλλες φορές ταχεία και άλλες πιο αργά. Προσβάλει 1 στους 10 ανθρώπους άνω των 65 ετών προκαλώντας βλάβες στη μνήμη και σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Κρατά κατα μέσο όρο 8-10 χρόνια και είναι ανίατη.

Πώς εξελίσσεται η νόσος Alzheimer; (Συμπτώματα)

Στα πρώτα στάδια παρατηρείται σύγχυση και αδυναμία ανάκλησης πληροφοριών και γεγονότων ειδικά των πρόσφατων. Το άτομο μπορεί να επαναλαμβάνει ερωτήσεις και ιστορίες, να χάνει τα πράγματά του και να μην μπορεί να συγκρατήσει καινούριες γνώσεις. Το λεξιλόγιο του γίνεται πιο φτωχό και δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις όταν μιλάει. Δυσκολία στη μνήμη μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη καθώς το άτομο μπορεί να χάνεται ή να ξεχνά πράγματα όπως πχ. το να κλείσει το μάτι της κουζίνας.

Καθώς η νόσος προχωράει στο τμήμα του εκεφάλου οπου γίνεται η λογική επεξεργασία, το άτομο δυσκολεύεται να επιλύσει προβλήματα, να κατανοήσει έννοιες και να κάνει σχέδια. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να κάνει μαθηματικές πράξεις καθιστώντας έτσι δυσχερείς τις οικονομικές συναλλαγές (ψώνια, λογαριασμοί κα) αλλά και οικιακές δραστηριότητες που απαιτούν σχεδιασμό όπως το μαγείρεμα.

Αργά ή γρήγορα, η νόσος φτάνει στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Το άτομο χάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και έχει συχνές αλλαγές διάθεσης. Παρατηρείται καταθλιπτικό συναίσθημα, απάθεια, εκνευρισμός και πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά (λεκτική ή και σωματική).

Στη συνέχεια διαταρράσσεται ο τρόπος που το άτομο αντιλαμβάνεται αυτά που συμβαίνουν γύρω του (όραση, ακοή, όσφρηση κλπ) και βιώνει παραισθήσεις. Στο στάδιο αυτό μπορεί να έχει κάποιες παρανοϊκές ιδέες όπως το να πιστεύει οτι τον κλέβουν.

Πλησιάζοντας στο πίσω μέρος του εγκεφάλου η νόσος προκαλεί απώλεια των παλαιότερων αναμνήσεων του ατόμου. Δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα οικεία πρόσωπα και να θυμηθεί σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

Στα τελευταία στάδια το άτομο αποκτά κινητικές δυσκολίες και αδυνατεί να ισορροπήσει και να συντονίσει το σώμα του. Τέλος, η νόσος φτάνει σε εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την αναπνοή και το τμήμα της καρδιάς, οδηγώντας στον θάνατο.

Τι πρέπει να προσέξουμε φροντίζοντας ένα άτομο με Alzheimer;

Όταν αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της νόσου σε κάποιο οικείο σας πρόσωπο, είναι καλό να το συνοδέψετε σε κάποιον ειδικό για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Αν και η νόσος είναι ανίατη, είναι δυνατόν να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της μέσω φαρμακευτικής αγωγήςκαι κάποιων ασκήσεων. Η φυσική άσκηση, όπως το καθημερινό περπάτημα, βοηθά στην βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου και στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μυών και της καρδιάς. Η σωστή διατροφή είναι επίσης σημαντική για την υγεία του ατόμου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί συχνά ξεχνούν να φάνε ή να πιουν νερό. Αλλαγές στον τρόπο ζωής και η εύρεση μιας καθημερινής ρουτίνας είναι πολύ βοηθητικές. Το άτομο πρέπει να είναι ασφαλές και να μπορεί να εντοπιστεί σε περίπτωση που χαθεί. Συμβουλευθείτε τον γιατρό του ατόμου σχετικά με τον τρόπο που θα παίρνει τα φάρμακά του, θα φροντίζει την προσωπική του υγιεινή και θα εκτελεί οικιακές δραστηριότητες. Η φροντίδα ατόμων με Alzheimer ενέχει τόσο πρακτικές όσο και συναισθηματικές δυσκολίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζετε κι εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, να είστε υπομονετικοί και να έχετε κι εσείς στήριξη.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ: